Gura Casca

Caria de biberon

Posted on: April 29, 2010

Caria de biberon este o forma acuta de carie, cu debut la varste foarte mici ale copilului, cu evolutie rapida in suprafata si in profunzime, astfel incat la scurt timp dintii pot deveni resturi radiculare sau pot aparea complicatii. Intereseaza un general zone mai putin susceptibile la carie.

Cauza este utilizarea biberonul pentru hranirea copilului in special in timpul noptii sau inainte de culcare cu alimente cu potential cariogen ( lapte/ceai INDULCITE, sucuri). Pe masura ce copilul adoarme, deglutitia si suptul scad progresiv, iar lichidul respectiv va sta mai mult timp in contact cu suprafetele dentare. In conditiile existentei unei temperaturi constante la nivelul cavitatii bucale, se creeaza conditii optime pentru fermentatie. Apar la dintii care au un contact prelungit cu lichidele( INCISIVII SUPERIORI).

La aceasta cauza se adauga si o igiena necorespunzatoare. De aceea, se recomanda ca tehnici de igiena locala stergerea cavitatii bucale cu un tifon inmuiat in apa si periajul fara pasta folosind o perie cu perii moi.

1 Response to "Caria de biberon"

pacat de acesti copii ai caror parinti nu sunt bine educati sau informati …..

Leave a comment

Dr. Irina Alexandru

Medic Stomatologie Generala si Pediatrica